Rekomenduoja:

Pirmo lygio rekomendacija
viduriavimui gydyti*
*World Gastroenterology Organisation. IMS Health 2016

Suaugusiųjų viduriavimas

Kasmet Lietuvoje užregistruojama keli tūkstančiai žarnyno infekcijų, taigi ir viduriavimo, atvejų. Bet realiai susirgusių žmonių skaičius yra gerokai didesnis, nes dalis pacientų nesikreipia į medikus. Suviduriavus patariama arba kreiptis į specialistus, arba gydytis namuose. Svarbiausia neiti į kolektyvą, kad neužkrėstumėte kitų.  Gydantis namuose, svarbiausia gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dėl viduriavimo atsirandančios bendrosios organizmo dehidratacijos ir nesutriktų gyvybiškai svarbių organų veikla.

 

Kreipkitės pagalbos į specialistą, jeigu:

  • viduriavimas tęsiasi 3 dienas ir ilgiau;
  • yra pastebimi dehidratacijos požymiai:
    • jaučiamas troškulys, sausos lūpos, burna,
    • sumažėjęs šlapimo kiekis, įkritusios akys, skruostai,
    • jaučiamas mieguistumas, apatija arba pernelyg didelis susijaudinimas;
  • kūno temperatūra pakyla daugiau nei 38° C;
  • jaučiamas stiprus pilvo skausmas jau pirmosiomis sirgimo dienomis;
  • išmatose yra kraujo ir gleivių priemaišų.

Kad sumažėtų viduriavimas, rekomenduojama vartoti viduriavimą mažinančius vaistus, kurie sumažina viduriavimo trukmę ir užkerta kelią naujiems viduriavimo epizodams.

 

Taip pat patariama vartoti:

  • probiotikus, kurie padeda atkurti normalią žarnyno mikroflorą ir taip pat sumažina viduriavimo trukmę;
  • vandenį ir rehidracijos druskas, kurie atstato prarastą skystį ir elektrolitus.

 

Rekomenduojami skysčiai:

  • specialūs rehidratacijai skirti skysčiai;
  • arbata;
  • vanduo;
  • razinų, morkų ir džiovintų obuolių nuoviras.

 

Rekomenduojami valgiai: leidžiama valgyti pagrindinius patiekalus!

 

Nerekomenduojama:

  • valgyti, jei nėra noro;
  • nevalgyti ilgą laikotarpį (negalima);
  • gerti šviežią nenugriebtą pieną, valgyti šviežius vaisius ir gerti jų sultis;
  • valgyti keptą, riebų maistą ir mėsą;
  • vartoti gėrimus ir maisto produktus su dideliu cukraus kiekiu.

 

Dietai rekomenduojami produktai:

  • rūgštaus pieno produktai – kefyras, jogurtas, liesa varškė;
  • košės – ryžių, grikių, manų, avižų, sorų, kukurūzų;
  • virtos bulvės, bulvių ir morkų tyrės;
  • makaronai, ryžiai;
  • džiūvėsėliai, sausainiai, krekeriai;
  • bananai.

 

Vienas iš gastroenterologų visame pasaulyje rekomenduojamų vaistų ūminio viduriavimo pagalbiniam gydymui yra mieliagrybis Saccharomyces boulardii CNCM I-745®.

Mieliagrybis Saccharomyces boulardii CNCM I-745® įtrauktas į Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos vaikų ūminio gastroenterito diagnostikos ir gydymo algoritmą. Daugiau apie nepatogeninį mieliagrybį Saccharomyces boulardii CNCM I-745® >>>

Enterol® – vaistinis preparatas ūminio viduriavimo pagalbiniam gydymui